Hojivá mastička

Před rokem jsem se s vámi podělila o recept na heřmánkovou mastičku. Mám ji ráda hlavně kvůli tomu, že je strašně jednoduchá – potřebujete vlastně jen pár věcí a super mastička je na světě.

Pořád platí, že v komerčních mastích převažují ropné produkty – parafíny. A ty jsou pro kůži fakt špatné. Parafín mimo jiné ucpává póry, pokožka nemůže dýchat, rezignuje na svou ochrannou funkci. A jakmile se přestanete ropnými produkty mazat, stav kůže se hodně zhorší (právě kvůli tomu, že se kůže „odnaučila“ se o sebe starat). A zoufalí uživatelé této kosmetiky se k ní zase poslušně vrací. Je to bohužel začarovaný kruh. Z toho důvodu nevyhovuje lidem, kteří po celý život používali ropnou kosmetiku, kosmetika přírodní. Vše má svůj čas a je třeba kůži zase navyknout se o sebe starat.

Je super, když máme možnost míchat si doma vlastní kosmetiku a nežádoucím surovinám se vyhnout. Dáme si do masti, prostě a jednoduše, jenom to, co tam mít chceme.

Dneska vám nabídnu recept na hojivou mastičku, která je na výrobu ale trochu složitější. Rovnou říkám, že tento recept obsahuje už opravdu velké množství surovin, které má ne každý doma a je dle mého názoru zbytečné, kupovat suroviny jen kvůli výrobě této masti. Je to tedy spíš inspirace pro ty, kteří si doma míchají kosmetiku častěji a těmito surovinami už disponují. Pokud jste v míchání kosmetiky teprve v začátcích, udělejte si mastičku heřmánkovou, je to taková light verze a poslouží vám taky 😊.

Hojivá mastička

Dávejte přednost surovinám v bio kvalitě a lipidům, které jsou lisované za studena. Opravdu to udělá obrovský rozdíl.

Fáze A

50 % bambuckého másla
4 % lanolin alkoholu
6 % kakaového másla
9 % kokosového oleje
1,1 % růžového vosku
Vše roztopte v nerezové nádobě.

Fáze B

9 % skvalanu
8 % mandlového oleje
10 % avokádového oleje
1 % ochranné bariérové báze
Přidejte oleje a bariérovou bázi, zamíchejte.

Fáze C

0,2 % co2 měsíček
1 % co2 granátové jablko
0,5 % vitaminu E
0,2 % bisabolu
Nechte zchladnout na 40 °C a přidejte fázi C. Naplňte do předem připravených kelímků a dejte na půl hodiny do mrazáku. Můžete také přidat éterický olej (levanduli/růži/geránium) – 5 kapek na 100 g produktu.

Mast můžete použít na oděrky, odřeniny, popraskanou kůži a při rýmě. Já si mastičkou mažu i popraskané rty a funguje výborně.

A co vy – podělíte se o recept na nějakou skvělou hojivou mastičku? Můžete buď sem do komentáře nebo na facebookové skupině Výroba přírodní kosmetiky a rostlinných mýdel, kde jste všichni srdečně vítáni!

Krásný (jejda, už podzimní) den přeje Bára!

Komentáře

Okomentovat