Určitě se vám už někdy stalo, že se mýdlo chovalo zvláštně. Snažíte se dělat všechno správně, postupujete podle receptu a přesto – mýdlo nevypadá úplně standardně. Nebo mýdlo nakrájíte, necháte zrát a když ho chcete vyndat na mýdlenku, nevypadá tak, jak vypadalo, když jste ho ukládali ke zrání.
Článek budu postupně rozšiřovat podle toho, co se mi na mýdle povede vyvést 😊, pořád mám v plánu udělat např. pořádné glycerinové říčky (jenže ty mi jako na potvoru prostě nevychází).
Mýdlo je přehřáté
Neznám snad žádnou mydlářku, které by se to ještě nestalo. Mýdlo se
nejčastěji přehřívá v troubě. Několikrát jsem ale už viděla i mýdla, která
se přehřála sama od sebe. Jsou to ale mýdla, která obsahují nějakou složku,
která přehřátí napomáhá. Typicky je to med nebo třeba ovesné vločky.
Existují dva typy přehřátí. To první, neškodné, se vlastně projeví pouze esteticky. Typicky to jsou bílé pavučinky uvnitř mýdla, které se koncentrují zejména veprostřed (jako na obrázku). Samotné teplo se totiž v mýdle uvolňuje doprostřed směrem k okrajům. Pokud se ale mýdlo přehřeje tak, že se vevnitř vytvoří tunely/dutinky, nejedná se už většinou pouze o estetický problém. U každého abnormálně vypadajícího mýdla doporučuju zjistit bezpečnost (pH papírky nebo roztokem fenolftaleinu). Pokud je mýdlo nebezpečné, určitě je třeba ho předělat.
Silikonová vyrážka
Silikonová vyrážka je vlastně další projev lehkého přehřátí.
Tam, kde se mýdlo dotýká horkého silikonu, se vytvoří malé bublinky – puchýřky. Opět
se jedná pouze o estetický problém – nebo výhodu? 😊
Mýdlo je měkké
Důvodů může být víc. Pokud se mě někdo ptá, proč mu mýdlo
neztuhlo, jako první se ptám na původ hydroxidu. Hydroxid z drogerie totiž
není vhodný na výrobu mýdla. Při jeho výrobě nikdo nepočítal s tím, že by
se z něho mohl dělat kosmetický výrobek. Je určený na ucpané trubky a
k tomu účelu je taky naprosto dostačující. Často ale neobsahuje
deklarovanou koncentraci a v hotovém mýdle je mnohem větší podlouhování (přetučnění)
než v receptu, mýdlo je potom měkké.
Mýdlo může být také měkké z důvodu výběru použitých tuků. Pokud chcete vyrobit mýdlo jen z tekutých tuků (olejů), musíte počítat s tím, že pokud do něj nepřidáte např. sůl nebo laktát sodný, mýdlo prostě bude (alespoň než vyschne) měkké.
A taky mýdla, která neprošla gelem, jsou na začátku lepivá, mazlavá.
Mýdlo je lámavé, tvrdé
Před nedávnem jsem takové mýdlo poprvé vyrobila. Jak se mi
to stalo? Nedomíchala jsem ho; to znamená, že jsem mýdlo lila do formy ještě
před tím, než bylo ve stopě (nebo alespoň v emulzi). U takového mýdla jsem
viděla už při krájení, že se něco nepovedlo. Bylo tvrdé, skoro nešlo ukrojit a
lámalo se. Takové mýdlo můžete buď předělat, nebo mu dát ještě šanci, může
dozrát. Na fotce vidíte hoblinky z dvou mýdel – identických
složením. Rozdíl je ten, že jedno (zelené) je nedomíchané a druhé (růžové) je
v pořádku.
Také mýdla, která jsou přelouhovaná, jsou takto tvrdá. Pokud
jste se například spletli ve vážení a do mýdla jste přidali víc hydroxidu než
bylo třeba, je nutné mýdlo předělat.
Mýdlo se taky může lámat kvůli samotnému receptu. Pokud
byste (z nějakého důvodu) chtěli udělat mýdlo jenom z kakaového másla,
bude tvrdé a lámavé úplně stejně. Ti, kteří si dělají vlastní mýdlo na praní, pak taky moc dobře vědí, jak špatně se starší kostka krájí nebo
strouhá.
Tečky v mýdle
Strukturu mýdlu dokážou kazit různé tečky. Může se jednat o vzduchové bublinky (to je nejčastější), nebo se může objevit vysrážená kyselina stearová. Takové tečky je třeba otestovat, pokud vyjde test v pořádku, jedná se zase pouze o estetický problém. Na obrázku je vidět vysrážená kyselina stearová –moc děkuju Martině, že mi mýdlo s takovým super úkazem věnovala!
Často se taky špatně rozmíchá např. oxid titaničitý, v mýdle tvoří malé shloučky a ty můžou taky kazit strukturu mýdla.
Mýdlo žlukne
Na mýdle se vytvoří žluté/hnědé tečky. V anglofonním
prostřední se těmto tečkám říká DOS - dreaded orange spots. Bohužel,
pokud se na nějakém mýdle objeví takovýto úkaz, je většinou celá várka mýdla
takříkajíc v pytli (za předpokladu, že byla celá dávka skladována stejně).
Jak žluknutí zabránit? Použitím rozmarýnového oleoresinu (já ho používám úplně
v každém mýdle), správným skladováním a vyvážením receptury.
Mýdlo má povlak jako stará čokoláda
Mýdlo jste nakrájeli, uložili, aby mohlo uzrát, po pár
měsících ho vyndáte a chcete dát na umyvadlo. Koukáte ale, že na mýdle je bílý
povlak. Sodný prach to není. Mýdlo, na kterém se takovýto povlak objevuje, často obsahuje vysoké množství kakaového másla nebo palmového oleje. Opět se
jedná pouze o estetický problém, není třeba se ničeho obávat. Takovýto povlak se ale taky objevuje u mýdel, které obsahuje citrát nebo laktát.
Doufám, že jsem vám stručným článkem pomohla v diagnostice :-). Není to ale všechno, příště se můžete těšit třeba na na sodný prach, glycerinové říčky a "mýdlo v rámečku".
Tak se mějte hezky a klidně mi pište do komentářů tipy, co se vám ještě s mýdlem stalo!
Pa! B.
Komentáře
Okomentovat