Skoro každý ji má doma. Pomáhá
při hojení drobných ranek a záděrek, nedocenitelná je zejména v zimě,
hlavně pro pokožku podrážděnou mrazem. Koho už na lyžích ofouklo, ví, o čem
mluvím 😊. Díky masti z heřmánku se vám taky může
povést zabránit ošklivé jizvě při hojení. Mastička taky pomáhá při rýmě –
dokáže pomoct hojení poškozené pokožky okolo nosu. Já sama si mastičkou občas
mažu i pusu, když u sebe zrovna nemám balzám na rty.
Věděli jste ale, že většina
heřmánkových mastí z lékárny obsahuje vazelínu a minerální oleje
(Petrolatum, Paraffinum Liquidum)? Jedná se o látky, kterým se v přírodní
kosmetice snažíme vyhnout. Tyto ropné oleje lze nahradit hodnotnějšími
rostlinnými oleji, které naší mastičce přidají i takříkajíc něco navíc. Proto
bych vám chtěla ukázat jednoduchý recept na heřmánkovou mast, který doma
zvládne každý. V tomto receptu najdete jen rostlinné oleje a másla, které
jsou oproti minerálním olejům plné prospěšných látek. Při výběru surovin dejte
přednost máslům a olejům nerafinovaným, lisovaným za studena a pokud možno
v bio kvalitě.
Pokud si jednou tuto mastičku
připravíte (nejlépe z heřmánku z vlastního záhonku), věřte mi, že už
nikdy mastičku v lékárně nekoupíte.
Na 100 g masti budete potřebovat:
65 g bambuckého másla
35 g mandlového oleje
7 g sušeného heřmánku pravého
(10 kapek vitamínu E)
Nejdříve je potřeba připravit si macerát.
Ve vodní lázni nechte roztopit bambucké máslo a potom do něj vysypte sušený
heřmánek. Dávejte pozor, aby se do bambuckého másla nedostala voda. Bambucké
máslo udržujte v tekutém stavu po dobu přibližně 3 hodin.
Potom heřmánek z bambuckého másla přeceďte. Protože v mastičce nechceme žádné zbytky heřmánku, macerát budeme cedit dvakrát. Nejdřív přes plátýnko a potom přes kávový filtr, bambucké máslo by mělo překapat, nesnažte se mu pomoct silou – filtr byste roztrhli. Máslo musí být docela teplé, aby šlo dobře přecedit. Počítejte s tím, že při cezení nějaký olej ztratíte, trochu se vsákne do plátna/filtru a trochu zůstane v sušeném heřmánku. Proto doporučuji k macerování použít trochu víc bambuckého másla a pokud by macerát zbyl, můžete ho zapracovat např. do balzámu na rty 😊.
Potom heřmánek z bambuckého másla přeceďte. Protože v mastičce nechceme žádné zbytky heřmánku, macerát budeme cedit dvakrát. Nejdřív přes plátýnko a potom přes kávový filtr, bambucké máslo by mělo překapat, nesnažte se mu pomoct silou – filtr byste roztrhli. Máslo musí být docela teplé, aby šlo dobře přecedit. Počítejte s tím, že při cezení nějaký olej ztratíte, trochu se vsákne do plátna/filtru a trochu zůstane v sušeném heřmánku. Proto doporučuji k macerování použít trochu víc bambuckého másla a pokud by macerát zbyl, můžete ho zapracovat např. do balzámu na rty 😊.
Do přecezeného bambuckého másla
potom přidejte mandlový olej a promíchejte. Až teplota směsi trochu klesne, ale
stále bude tekuté konzistence, můžete přidat ještě 10 kapek vitamínu E.
Mast naplňte do předem
připravených čistých skleniček. Není potřeba ji skladovat v lednici, v
domácí lékárničce vydrží minimálně rok. Já si svou heřmánkovou mastičku
vyrábím každý rok čerstvou, vždy jsem ji do další sezóny vypotřebovala.
Tip: Pokud máte heřmánku dost,
můžete ho do bambuckého másla přidat víc. Dbejte ale na to, aby byl ještě
v másle ponořený a měl šanci se vymacerovat. Čím víc heřmánku přidáte, tím
větší budou ztráty másla.
Ahoj a mažte se rádi! 😊
Bára
Vymackavam bylinky v lisu na česnek /větší množství lis na brambory / a ztráty nejsou tak hrozné 🙂
OdpovědětVymazat