Pampeliškové mýdlo

Maceráty jsou v přírodní kosmetice hodně oblíbené. Ať už mluvíme o mýdlech nebo třeba o mastičkách. V tomhle článku bych vám chtěla ukázat, jak připravit macerát a jak ho následně zakomponovat do mýdla.


Macerát jde připravit buď za studena nebo za tepla, z čerstvého nebo suchého rostlinného materiálu.
Klasická macerace za studena spočívá v tom, že macerátu žádným způsobem nedodáváte teplo. Nestavíte ho na sluníčko ani ho nedáváte do trouby. Jednoduše vezmete skleněnou nádobu, naplníte ji stabilním olejem (slunečnicovým high oleic, jojobovým nebo olivovým) a přidáte (vždy perfektně suchou) bylinku. Dbejte na to, aby nádoba byla akorát tak velká, protože velké množství vzduchu by macerátu určitě nesvědčilo. Nádobu s macerátem pak dejte na temné a chladné místo a na pár týdnů na ni zapomeňte. Přibližně po 3 týdnech bylinky sceďte (třeba přes plátýnko) a olej obohacený o výtažek z bylinek použijte do mýdla už tak, jak jste zvyklí. Je taky možné suché bylinky předem nadrtit v hmoždíři – do oleje se líp dostanou účinné látky.

Při klasické maceraci za tepla se maceráty zahřívají, a to buď ve vodní lázni, nebo třeba v troubě. Nejčastěji se maceruje v rostlinných máslech (bambucké máslo, mango máslo, kokosový olej), ale macerovat můžete taky ve stabilních olejích, podobně jako u macerace za studena. Do nerezové nádoby dejte olej nebo máslo a přidejte buď sušené nebo čerstvé bylinky. Celou směs zahřívejte alespoň 3 hodiny a držte ji na takové teplotě, aby bylo rostlinné máslo na svém bodu tání. Máslo/ olej potom od bylin přefiltrujte přes plátno a do mýdla ho přidejte tak, jako obvykle. Pokud pracujete s čerstvými rostlinami, vzniklý macerát musíte do mýdla použít v co nejbližší době, v lednici vydrží maximálně 14 dnů. Opět platí – čím jemnější materiál, tím víc se dostane do oleje účinných látek. Je proto dobré je například rozmixovat ponorným mixérem.

A pak existuje taková kombinace, kterou v poslední době používám já. Macerace za studena, která je ale hned hotová. Ve smoothie makeru nebo pomocí ponorného mixéru rozmixuji společně s olejem čerstvé bylinky (třeba květy pampelišek) a potom všechno scedím. Vzniklý obohacený olej potom přidám do receptu jako obvykle. A pozor – musí se tam dát opravdu hned. V oleji je obsažená voda z květů/ bylin, která není nijak zakonzervovaná. Takový olej  by vydržel v lednici maximálně pár dnů.

Venku začaly konečně kvést pampelišky. A není to sem tam jedna, venku jsou krásné žluté koberce. Dřív jsem si ještě moc neodvážila je trhat, chudák včela by mi asi moc nepoděkovala. Teď už jich je ale fakt hodně. A tak, jako každé jaro, i letos jsem nasbírala plnou misku pampeliškových květů a pustila se do výroby žlutého mýdla.

Já do svého mýdla použila macerát, který byl připravený za studena ve smoothie makeru. Není ani třeba odstraňovat zelené části z květů, ve výsledku to nebude mít na barvu mýdla žádný vliv. Vidíte tu žlutou? A to bez použití micy


Mýdlo obsahuje:
31 % slunečnicového oleje HO (macerát pampelišek)
25 % bambuckého másla
25 % palmojádrového oleje
12 % rýžového oleje
5 % kakaového másla
2 % ricinového oleje
med, laktát, citrát, oxid zinečnatý, bílý jíl, rozmarýnový extrakt co2
EO: levandule, pomeranč a pačuli
SF: 8

A malá rada na závěr – neplánujte složité swirly, mýdlo bude díky velkému množství macerovaných květů rychle houstnout.

Tak co – už jste si udělali letos bylinkové mýdlo? Nebo se na něj teprve chystáte?

A jestli nejste zrovna mýdlový typ, můžete se popřípadě inspirovat Mýdlomíšou z Prostě mejdlo, protože ta vypadá, že je pampelišková královna. Co královna, carevna. :-D

Mějte se krásně, Bára


Komentáře

  1. Super článek 👌 Pampeliškové mýdlo miluju ❤

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuju! Ja právě taky 😁 letos nebude určitě poslední 😶😅

      Vymazat
  2. Krásný článek! A super inspirace...
    Mam jen malý dotaz jak používáš 《rozmarýnový extrakt co2》 to je za účelem prodloužit zivotnost tuků a zabránit jejich žluknutí? Kolik dáváš na kg olejů?
    Děkuji Michal

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc za pochvalu! :)
      Je to tak, jak píšeš, snažím se tím prodloužit životnost mýdla 😊. Dávám 1 g oleoresinu na 1000 g tuků, podle dávkování od Dunna :).

      Vymazat

Okomentovat