Kalkulačka na výpočet lanolinu potřebného k emulgaci.



To, že je Heike Käser naprosto geniální, už asi všichni víme. Její knížky na výrobu kosmetiky jsou u mě doma hodně používané a je to na nich docela vidět. Používám je totiž pořád. V tomto článku bych vám chtěla ukázat, jak pracovat s kalkulačkou od Olionatury, která umí vypočítat množství surovin na výrobu krému typu voda v oleji.

Na začátek je jen možná dobré upozornit na to, že tyto krémy jsou charakteristické svou zvláštní přípravou. Na rozdíl od emulzí typu olej ve vodě se míchají ze začátku na nízké obrátky, vodná fáze se do lipidní fáze přikapává doslava po kapkách a až teprve ke konci se míchá na obrátky vysoké. Rozšiřující informace najdete u skvělé Adél tady.

A teď přejdeme k samotné kalkulačce. Kalkulačku si otevřete zde. Do políčka A vyplňte množství lipidní fáze v gramech, do políčka B vyplňte množství vodné fáze, také v gramech. Protože kalkulačka počítá suroviny na emulzi typu voda v oleji, musí vždy lipidní fáze převyšovat vodnou (nebo jí být alespoň rovna). Pro ilustraci jsem do kalkulačky vyplnila, že chci emulzi s 40 % vodné fáze a 60 % fáze lipidní. Následně klikněte na černé tlačítko „Rezeptur berechnen“.

Kalkulačka vám potom ukáže 5 možností receptury, od varianty A, ve které je použitý jenom lanolin alkohol, až po variantu E, ve které se o emulgaci postará kombinace lanolin alkoholu a běžného lanolinu. Jedná se vlastně o 5 různě haptických emulzí, a je jen na vás, kterou si vyberete. 

S přidáním vosku do receptu získá emulze na stabilitě, do receptu můžete množství vosku navýšit, nebo ubrat. V tomto případě pak můžete chybějící množství vosku doplnit másly a oleji. V zásadě platí, že lanolin alkohol dodá krému lepší konzistenci a emulze bude působit na kůži lehčeji, matněji. Naopak běžný lanolin vytváří lesklou, olejovitou konzistenci. Všechny tyto emulze ztuhnou během 24 hodin.

Pozor: Všechny údaje jsou mírně zaokrouhlené, a proto při celkovém součtu nedostanete celých 100 g.

Varianta A: pouze s běžným lanolinem
13,3 g lanolinu
5 g včelího vosku
28 g olejů
14 g másel
40 g vodné fáze
= 100.3 g dohromady

Varianta B: pouze s lanolin alkoholem
8 g lanolin alkoholu
31 g olejů
16 g másel
5 g včelího vosku
40 g vodní fáze
= 100 g dohromady

Varianta C: s běžným lanolinem a lanolin alkoholem (2:1)
8 g lanolinu, 2,4 g lanolin alkoholu
30 g olejů
15 g másel
5 g včelího vosku
40 g vodné fáze
= 100.4 g dohromady

Varianta D: s běžným lanolinem a lanolin alkoholem (1:1)
6,7 g lanolin, 4 g lanolin alkoholu
30 g olejů
15 g másel
5 g včelího vosku
40 g vodné fáze
= 100.7 g dohromady

Varianta E: s běžným lanolinem a lanolin alkoholem (1:2)
4 g lanolinu, 4.8 g lanolin alkoholu
31 g olejů
15 g másel
5 g včelího vosku
40 g vodné fáze
= 99.8 g dohromady

A co znamenají ony poměry uvedené u posledních tří variant? Běžný lanolin dokáže udržet trojnásobek vody své vlastní váhy. Lanolin alkohol podle této kalkulačky udrží pětinásobek. Pokud se podíváme na variantu D, zjistíme, že 6,7 g lanolinu je na sebe schopné navázat 20,1 g vody, což odpovídá množství vody, které na sebe naváže lanolin alkohol (4 krát 5 = 20). Jedná se tedy o poměr 1:1; obdobným výpočtem se potom dostaneme k hodnotám 1:2 a 2:1.

Pokud byste si chtěli spočítat, kolik množství ethanolu potřebujete na zakonzervování, můžete se podívat sem.
A nakonec, jaký je rozdíl mezi lanolinem a lanolin alkoholem? Lanolin alkohol se získává hydrolýzou lanolinu. Jedná se tedy o produkt, který obsahuje jeho nesaponifikovatelné složky. 

Obyčejný lanolin je na fotce nabraný na lžičce, lanolin alkohol je nejmenší kousek, který leží mezi třemi kousky včelího vosku, (který mám Přímo od Včelařky, díky!) a lanolinem. Krém je potom dělaný podle varianty B a vodní složka je obohacená o propolisovou ethanolovou tinkturu. 

Tak se mějte krásně a doufám, že jsem vám díky Heike a jejímu skvělému projektu Olionatura 
alespoň trochu zpříjemnila den.  
B.


Komentáře

Okomentovat