Není všechno zlato co se třpytí...


… mica se třpytí taky.


Někdo jí miluje, někdo se jí vyhýbá. Já střídavě procházím fázemi, kdy jí dávám skoro do každého mýdla a fázemi, kdy čeká chudinka vzadu ve skříni, až si na ni zase vzpomenu.

Mica je kosmetická slída, se kterou se většina lidí už setkalo a ani o tom nemusí vědět. Najít ji můžete v očních stínech, v rtěnkách, rozjasňovačích a samozřejmě taky v mýdlech.

Do mýdla ji můžete přisypat a obarvit jí celou hmotu, můžete do ní „namočit“ razítko a mýdlo orazítkovat a nebo jí můžete povrch mýdla pomalovat. Stačí vzít vysokoprocentní ethanol a udělat si směs, kterou pak na mýdlo štětcem malujete.



Do mýdel se přidává v různých množstvích, záleží na každém, po jakém odstínu touží. Začít můžete jedním gramem micy na kilo olejů, mýdlo bude mít lehkou pastelovou barvu. Pokud chcete barvu opravdu sytou a hodně výraznou, můžete přidat až 10 g, počítejte ale pak s tím, že mýdlo bude mít nepatrně zabarvenou pěnu.

Mýdlo na obrázku je barvené 2,5 g micy rozmíchané v kile olejů. Musím se přiznat, že mě potěšila jak barva, tak celkový vzhled (a to i přes to, že se trochu přehřálo). Hezky ho dozdobila právě třpytivá mica rozmíchaná v ethanolu.



Mýdlo obsahuje:

43 % slunečnicového oleje HO
25 % kokosového oleje
15 % bambuckého másla
10 % palmového oleje RSPO
5 % kakaového másla
2 % kaméliového oleje
laktát, citrát, hedvábí, EO: jedle sibiřská, jalovec a pačuli, mica


Barvíte raději přírodními barvivy nebo micou? A nebo jste jako já a procházíte si různými fázemi?

Tak se mějte hezky a... třpyťte se krásně, Bára :D! 

Komentáře

  1. Ve svých CP mýdlech micu používám i když často sahnu po přírodních barvivech rostlinného původu či jílech. Do HP mýdel se mi mica nehodí...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám to stejně, Marti. Nemám snad jediné HP mýdlo, ve kterém by byla mica! :D

      Vymazat

Okomentovat