Jak konzervovat za pomocí ethanolu? S kalkulačkou od Olionatury snadno!

 


Před nedávnem jsem zveřejnila návod na obsluhu kalkulačky, která počítá množství lanolinu potřebného k vytvoření emulze typu v/o. A takový krém (ale i spousta jiných věcí) lze zakonzervovat právě ethanolem. Ten si poradí s bakteriemi (už od 10% koncentrace vypočítané od vodné fáze působí proti dalšímu množení bakterií), dál si poradí taky s kvasinkami i plísněmi. A na rozdíl třeba od Dermofeelu 1388 není jeho fungování závislé na pH produktu. Velká výhoda spočívá v tom, že ethanolem lze konzervovat i produkty, které obsahují jenom vodní složku (bez té lipidní); a co víc – podporuje penetraci účinných látek do pokožky. S výhodami nejsem ještě u konce – další ohromné plus je to, že konzervace ethanolem je vhodná pro lidi, kteří nesnesou benzylalkohol, hlavní složku širokospektrálního konzervantu Cosgard. Přesto je ale třeba zmínit, že ačkoliv se alergie na ethanol nevyskytují, citlivá pleť může přesto vykazovat mírné zarudnutí a pocit vysušení; je proto fajn držet se pod 20% hranicí.

A jak si tedy vypočítat onu potřebnou koncentraci?

Nejdřív si otevřete kalkulačku. Do políčka A si vyplňte celkové množství vodné fáze, a to včetně všech účinných/přidaných látek ve vodě rozpuštěných. Vycházeli bychom z receptu, který jsem publikovala tady, vyplňte do kolonky A číslo 40. Do kolonky B vyplňte koncentraci alkoholu, který máte k dispozici. Většinou se dá sehnat čistý líh, který má 80% koncentraci, ale ve specializovaných obchodech (nebo v italských supermarketech) se dá sehnat dokonce v koncentraci s 96 % Vol.

Do kolonky B tedy vyplním číslo 96. Do kolonky C pak vyplním požadovanou koncentraci v produktu. Pro emulze je doporučována 12-15% koncentrace, pro obličejové vody koncentrace 18-20%. Při 12% koncentraci alkoholu v emulzi můžete počítat přibližně s šestitýdenní trvanlivostí. Heike ovšem doporučuje 15% koncentraci, kterou ona sama i přes svou zralejší a sušší pleť stále snese.

Do políčka C tedy vyplním 15 a následně kliknu na „Konservierung berechnen“. Kalkulačka spočítá hodnoty jak pro objemové, tak pro hmotnostní jednotky. Pro mě je mnohem jednodušší kapalinu vážit, s mililitry nepracuju. Na zakonzervování 40 g vodné fáze v produktu je tedy potřeba 5,2 g 96% ethanolu. A takhle snadné to je.

A co vy – konzervujte za pomocí ethanolu, nebo spíš používáte Cosgard a Rokonsal? Co je pro vás to nejlepší?

Mějte se krásně a nezapomeňte, konzervovat se musí!

Bára 😊

Komentáře