Krém na ruce



Pokud chcete emulgovat, je fajn začít s krémy na ruce. Protože co si budeme, ruce toho snesou prostě při experimentování o dost víc, než třeba obličej. U téhle receptury se navíc budeme pohybovat v takovém rozmezí, ve kterém jsou emulze nejstabilnější, nepřekročíme 30 % lipidní fáze.

Než začnete, nezapomeňte, že čistota je při výrobě krému velmi důležitá. Pracujte s vydezinfikovaným nářadím a na čisté pracovní ploše. Dobré je pracovat v rukavicích a s chirurgickou rouškou.

Fáze A
5 % lískooříškového oleje
10 % mokřádkového oleje
5 % skvalanu
4 % bambuckého másla
1 % lanolin alkoholu
5 % lamecreme

Fázi A zahřejte na teplotu 65 °C.

Fáze B
61,9 % růžového hydrolátu
0,1 % allantoinu

Hydrolát zahřejte na 65 °C, přidejte allantoin a nechte ho rozpustit. Fázi A vlijte do fáze B a míchejte na vysoké obrátky (Blendií asi 1 minutu, tyčovým mixérem o něco déle).

Fáze C
0,2 % alginatu
2,8 % glycerinu
0,5 % aloe vera báze podle Heike Käser
1 % ovesného hedvábí

Fázi C si rozmíchejte dopředu, do glycerinu přidejte želírovač (Alginát), aloe vera bázi a ovesné hedvábí. Fázi C přidejte do fáze A/B a míchejte ručně do zchladnutí.

Fáze D
0,5 % NMF
1 % sodium PCA
0,8 % bisabololu
0,2 % CO2 extraktu z měsíčku
1 % cosgardu
kyselina mléčná dle potřeby, pH výrobku by mělo být asi 5-5,5

Do A/B/C přidejte fázi D a vše ještě jednou vymíchejte na vysoké obrátky. Pokud chcete, můžete přidat na každých 10 g produktu 1 kapku esenciálního oleje, nabízí se levandule, slaměnka nebo třeba geránium.

Hotovo! Krém dejte buď do airless lahvičky nebo do kelímku (z něho ale nabírejte krém špachtličkou!). Krém vydrží bez problémů 6 týdnů až dva měsíce. Obecně doporučuji vyrábět menší množství a po dvou měsících znovu krém umíchat, než si dělat velké zásoby dopředu.

Obdobný krém (s trochou extraktů navíc – myslím, že jsem tam dala navíc PGA, boswellovou kyselinu, vitaminy ACE, CO2 extrakt z kakaa a růžový a slaměnkový EO) ode mě dostaly moje kamarádky k Vánocům – tradičně si vyměňujeme s Kristinou a Martinou balíčky – což mi vlastně připomíná, že jsem se zapomněla pochlubit. Od Martiny jsem dostala např. skvělé hyaluronové sérum s kolagenem a centellou. Od Kristiny jsem dostala mimo jiné třešně ve slivovici, díky kterým se ty Vánoce daly nějak přežít a docela i utekly :D.

Nicméně, právě holky mi krém pochválily, a já můžu teď proto s klidným svědomím recept zveřejnit.

PS – jako u všeho, něco se nahradit dá a něco ne. Lipidní fáze je koncipovaná s ohledem na „viskozitu“ olejů. Pokud vám ale nějaký olej bude chybět, lze ho určitě zaměnit za jiný. V receptu jsou zastoupeny všechny typy olejů podle „roztíratelnosti“, od nejnižší, přes střední, až po nejvyšší. Tip: pokud by byl na vás krém moc mastný, můžete zaměnit 5 % mokřádkového oleje za olej kokosový.

Alginat lze nahradit jiným želírovačem, nejlepší zkušenost mám ale opravdu právě s ním. Díky allantoinu je krém regenerační, glycerin bude zase ruce hydratovat. Bisabolol a CO2 extrakt z měsíčku zmírní podráždění způsobené třeba častým dezinfikováním rukou. Díky ovesnému hedvábí se krém dobře zatahuje a nezanechává pocit mastných rukou.

Hodně štěstí při míchání a mažte se! :D

Z Lipska zdraví B.

Komentáře

  1. Blendie na míchání - co to je za šlehač?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to speciální mixér, kt. má nástavec na majonézu, bohužel se už pro evropský trh nevyrábí :/

      Vymazat

Okomentovat