Staráte se o svá mýdla?

 


„Tak co to mýdlo, co jsem ti dala – dobrý?“, ptala jsem se taťky. Následovala odmlka. Zrovna mi v hlavě zní jeho odpověď: „No, víš, ono se úplně rozslizovatělo, až jsem ho musel vyhodit.“

Ach jo, říkám si v hlavě. „Je to proto, že se o něj neumíš starat,“ odpovídám.

Péče o mýdlo začíná totiž už při samotném skladování v bytě. Pokud (ode mě) dostanete mýdlo a nějaké ještě máte rozmydlené, nebo ho prostě ještě nechcete používat, musíte ho správně uskladnit, aby vydrželo co nejdéle. Domácí/ přírodní mýdla jsou oproti mýdlům z drogerie o hodně náchylnější na žluknutí, a to hned z dvou důvodů. Jedním z nich je množství olejů, které jsou samy o sobě náchylnější ke žluknutí. Mydlář, který nedělá mýdla ve velkém a má kontrolu nad jejich skladováním si totiž může dovolit přidat do mýdla mnohem větší množství pečujících olejů, než třeba výrobci průmyslově vyráběných mýdel. A velmi zjednodušeně řečeno, čím víc pečující mýdlo, tím je víc náchylné ke žluknutí.

Dalším důvodem je látka, která je známá pod zkratkou EDTA. EDTA výrazně zpomaluje žluknutí mýdla, a proto je v naprosté většině komerční kosmetiky. Protože je ale v přírodě prakticky neodbouratelná, v přírodní/ domácí kosmetice ji najdete jenom minimálně.

Kam tedy s mýdlem, když ho zatím nepotřebujete? Ideálně na nějaké suché, chladné a tmavé místo. Třeba do nevytápěné chodby, do uzavřené šatní skříně nebo do nějakého šuplíku. A pokud máte mýdel víc, nechte mezi nimi malé rozestupy. Mýdla by se totiž neměla vzájemně dotýkat.  

Jakmile mýdlo začnete chtít používat, přichází na řadu výběr správné mýdlenky. Ne všechny jsou totiž vhodné. Nejhorší jsou mýdlenky, které nemají žádný odtok; mýdlo se v nich máčí tak dlouho, až se nakonec prostě rozpustí a stane se z něj bláto.

O trochu lepší jsou mýdlenky, které také tvarem připomínají malinkou vanu, na rozdíl ale od těch předchozích mají uprostřed malou dírku, kterou by měla odtékat voda z mýdla. V praxi ale tyhle mýdlenky moc nefungují, otvory se ucpávají, mýdlo zůstane přilepené na mýdlence a nemá šanci proschnout.  A to je to nejdůležitější – mýdlo se musí nechat po každém použití uschnout.

Z vlastní zkušenosti doporučuju mýdlenky, které mají co nejmenší plochu, které se mýdlo při schnutí dotýká. Mýdlu prostě bude vždycky líp na nějaké vzdušné mřížce, než ve vaničce. Aneb jak řekl můj (teď už důkladně poučený) táta, mýdlenka ve tvaru fakírského lůžka by byla asi ideální.

Takže když to všechno shrnu: TMA, SUCHO, CHLADNO a NECHTE MÝDLO POŘÁDNĚ VYSCHNOUT! Pak vám hezky vydrží 😊.

Tak se mějte krásně a starejte se o svá mýdla! Pa 😊, Bára

Komentáře

  1. Skvělý článek! ? Moc mi pomohl! Děkuji! 😊

    OdpovědětVymazat
  2. mě se hezky osvědčily tyhle mydlenky (odkaz dole) jsou sice plastové a vypadají poměrně lacině (ale co by člověk nechtěl za ty peníze žeano :D ), ale postaví se na kraj vany a krásně z nich voda odteče (zespodu je gumový kroužek, takže neklouže, jednu mám i na dřezu na houbičku a taky na tom krásně proschne a nezapáchá pak tak brzo.
    https://www.aliexpress.com/item/32605839178.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4d0N3eae

    OdpovědětVymazat

Okomentovat