Holicí mýdlo


Pamatujete si ještě (možná od dědy) set na holení? Štětku a misku, hezky napěnit, dát na vousy a oholit? Poslední dobou se do domácností tyhle sety začaly pomalu vracet. A mně se to fakt moc líbí!

A možná proto se mě pořád častěji někdo ptá, jestli bych uměla vyrobit holicí mýdlo. Začala jsem přemýšlet nad receptem a taky jsem začala hledat, jak taková mýdla vypadají. Většinou jsou to kulaté puky, které se akorát vejdou do holicí misky.

Ptáte se, jak takového tvaru jednoduše docílit? Skvěle se na to hodí plastové odpadní trubky. Existují v různých velikostech, relativně dobře se řežou a jsou dostupné v každém hobbymarketu. Abyste mýdlo dostali dobře z formy, musíte ji něčím vyložit (tužší folií, pečicím papírem).


A co od takového holicího mýdla vlastně chceme? To, co nás primárně zajímá, je bohatá pěna. Musí dlouho vydržet, nesmí spadnout.

Mydlář má víc možností, jak jí docílit.  
  • Použít dostatečné množství tuků, které po zmýdelnění pění.
  • Přidat do receptu ricinový olej.
  • Přidat do receptu kaolin, díky němu půjde taky žiletka líp po kůži.
  • Zkombinovat oba dva hydroxidy (sodný a draselný), můžete použít až 50 % KOH a 50 % NaOH. Čím větší poměr hydroxidu draselného bude, tím měkčí mýdlo dostanete.
  • Přidat do receptu hedvábí/ ovčí vlnu.
  • Přidat do receptu saponiny (odvar třeba z mydlice lékařské).
  • Zabudovat do receptu dostatečné množství pevných tuků, aby pěna nepadala (kakaové máslo/ mangové máslo/ hovězí lůj)
  • Nechat mýdlo hezky dlouho zrát.
  • A v neposlední řadě dobře rozmydlit mýdlo štětkou 😊.
Všechno tohle se musí nakombinovat tak, aby mýdlo vyhovovalo po všech stránkách. Nepřehnat to s pěnivými tuky (protože ony i čistí, a za chvíli by kůže byla vyčištěná od veškeré své ochranné vrstvy :-D ) a třeba vychytat vyhovující poměr obou hydroxidů, aby mýdlo nebylo moc měkké. A pak už se V mýdlové pěně můžete skoro brodit, bude krásná a hustá tak, že by se dala krájet.

Podělím se o jeden z vyzkoušených receptů, s Mýdlomíšou z Prostě mejdlo ale zkoušíme a experimentujeme dál, protože do naší knížky chceme recept, který je nejvíc nej 😊.

Mýdlo obsahuje:
40 % kakaového másla
20 % palmojádrového oleje
17 % avokádového oleje
8 % kyseliny myristové
5 % ricinového oleje
5 % kokosového oleje
5 % lanolinu
hedvábí, citrát, EO pačuli a lemongrass, kaolin, glycerin
80 % NaOH, 20 % KOH
SF 7 %
Vyrobeno horkým procesem.

Tak se holte hezky a zase někdy příště! B.

Komentáře